PROSLAVA SVETKOVNE BL. DJ. MARIJE MAJKE CRKVE

 

I ove godine svečano je proslavljeno proštenje Zaštitnice naše župe Marije Majke Crkve. Uoči svetkovine održana je trodnevnica kao duhovna priprav za blagdan zaštitnice župe. Na samu župnu svetkovinu središnje misno slavlje u 19 sati predvodio je vlč. Ivan Grbešić u koncelebraciji s još desetak svećenika iz Remetskog dekanata. Veliki broj župljana sudjeovao je na sv. Misi kao i hodočasnika iz susjednih župa Dubrave i Sesveta. Župni zbor mladih pod ravnanjem prof. Zrinke Perić uveličao je dojam i radost župnog blagdana.

Vlč. Ivan Grbešić pozvao je okupljene vjernike da se utječu Mariji, pohode Njezina svetišta jer je Ona Majka koja budi Crkvu, preporađa ju i priprema za drugi Kristov dolazak. Bog je poželio da nas Gospa pohodi, te da mi po Njoj dolazimo k Njemu. Stoga mi danas moramo kucati na Njezino srce koje nam sprema čudo obraćenja i obnove za što nam je potrebna postojana i živa vjera. Duh Sveti zato spremno “pali” ljudska srca po molitvi čega smo danas u našoj Crkvi potrebiti. A mi smo ti koji smo pozvani pokazati svijetu Krista kao Crkva ili u svojoj obitelji ustrajno moliti za čudo obraćenja. Mi smo ti koji moramo moliti s Marijom, biti misionari i apostoli. Pogotovo u današnje vrijeme kojemu prijeti duh ateizma i bezboštva, stoga Marija dolazi ovdje na zemlju probuditi i pobuditi nas za Boga.

Crkva je Tijelo Kristovo, kako kaže apostol Pavao, a Marija je Majka Crkve, Ona nam je donijela blago Crkve, Isusa, a danas rađa nas i postaje Majka svih vjernih. U ovome svijetu, bolesnom u odsustvu Boga, nema bolje vijesti od Radosne vijesti, nema boljeg lijeka od ljubavi Duha Svetoga. Stoga nas Isus poziva na svoj izvor, na svoju Riječ, da postanemo apostoli i liječimo svoju Crkvu. Jer kada osjetimo Isusa u svome srcu, Duha Svetoga u svome biću, tada se naši životi preobražavaju i tada znamo za što živimo i čemu se nadamo: Da Boga upoznamo i ljubimo, prođemo svijetom čineći dobro.

Papa Franjo ističe kako nam je Marija na tom putu važna, da je Marija naša zvijezda jer ondje gdje Gospa obitava straha nema. I zato nas Majka Crkve poučava da ćemo po Duhu Svetome postati apostoli ovoga vremena i po nama će Njezino majčinsko srce trijumfirati u svijetu. To Gospino srce postat će u ovim nemirnim vremenima Noina arka za sve Njezine štovatelje, a u njemu ima mjesta za svu Njezinu djecu. Vlč. Grbešić ohrabrio je okupljene vjernike da se predaju Duhu Svetom kako bi ih poveo do Gospina srca, u sigurnu luku spasa, te propovijed zaključio molitvom u zajedništvu s okupljenim vjernicima: Dođi Duše Sveti, dođi po moćnom zagovoru Bezgrješnog Srca Marijina, svoje preljubljene Zaručnice!

Dirnuti riječima i snagom propovjednika vlč. Grbešića vjernici su zahvalno u svoja srca upijali svaku upućenu riječ, a nakon Misnog slavlja župnik je sve okupljene pozvao na druženje i okrepu u samostanskom dvorištu. U tom zajedništvu župljani su mogli doživjeti blagoslov i blizinu svoje zaštitnice Blažene Djevice Marije, Majke Crkve.