Karitativna zajednica Moj bližnji

Župni Caritas u župi Marije Majke Crkve u Trnovčici djeluje od 1999. godine.Tadašnji župnik p. Andrija Wosko okupio je zajednicu volontera s ciljem da se pomogne potrebitim župljanima. Prva voditeljica župnog Caritasa gospođa Slavica Bilić, zajedno s ostalim članovima zajednice, organizirala je brojne hvale vrijedne akcije.

Nakon pet godina, mjesto voditeljice Caritasa preuzela je gospođa Anđela Gojević. U svom voditeljsko – volonterskom radu surađivala je najprije s prvim duhovnikom Caritasa i župnikom p. Andrijom, a zatim i s današnjim župnikom, p. Mirkom Sadakom.

Susreti zajednice održavali su se prema potrebama, ovisno o akcijama koje su se provodile, a to su bile sljedeće akcije:

1. Za Božić kada se organizira prodaja pšenice uoči blagdana svete Lucije i prikuplja hrana. Zatim se obilaze potrebite obitelji i daruju prikupljenom hranom i novčanim prilozima.

2. Za Uskrs (točnije, na blagdan Cvjetnice), prodaju se maslinove grančice i prikuplja hrana. Prikupljene donacije darivaju se potrebitima u Velikom tjednu.

Osim velikih akcija, Caritas je organizirao i manje – podjelu doniranih higijenskih potrepština.

Djelovanjem župnog Caritasa obuhvaćeno je 30- tak obitelji.

Župni Caritas sudjeluje i u radu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije na Nedjelju Caritasa, na misijsku nedjelju, te skuplja pomoć za potrebite u BiH.

Župni Caritas u novom sazivu započeo je svoje djelovanje 28. studenog 2018. godine. Današnji duhovnik Caritasa i voditelj je župni vikar p. Zvonko Šeremet, a animatorica zajednice je Ljiljana Đorđević.

Dosadašnjim uhodanim, uspješnim akcijama, pridodaju se i druge:

– organizacija redovnih susreta i planiranje budućih akcija,
– obilazak svih potrebitih, bolje upoznavanje i izrada upitnika za svaku pojedinu obitelj,
– okupljanje župnih donatora koji svojim novčanim prilozima pomažu potrebitima,
– organiziranje čišćenja i uređenja kuća potrebitih župljana,
– organiziranje pohoda potrebitih radi razgovora i duhovne okrjepe,
– kućni popravci,
– nabava ogrjeva i plaćanje režija za grijanje,
– pomoć djeci u učenju…

Caritas želi njegovati razumijevanje, suosjećanje, organizaciju, solidarnost i vjeru s potrebitima. Biti im bliže. Čuti njihove potrebe. Donositi im Krista Spasitelja u obitelji bez obzira na njihova vjernička i svjetonazorska opredjeljenja.

Iz tih razloga, od prosinca 2019. godine Caritas mijenja naziv u karitativna zajednica Moj bližnji. Time označuje svoje poslanje i naglašava važnost djelatne ljubavi prema bližnjemu.

p. Zvonko Šeremet, voditelj karitativne zajednice