Župna obiteljska zajednica

Povodom I. Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji i dolaska tadašnjeg Svetog Oca, pape Benedikt XVI. u Hrvatsku, u Župi BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea na poticaj tadašnjeg župnika p. Andrzeja Woska, SCJ osnovana je Župna zajednica obitelji (ŽZO). Kao službeni nadnevak osnutka bilježi se 26. ožujka 2011. kada se na susretu okupilo 20-ak obitelji te je izabrano vodstvo ŽZO koje se sastojalo od 5 bračnih parova-obitelji. Za voditeljski par izabrani su Eda i Marijan Šafarić, a duhovnik zajednice bio je tadašnji župnik p. Andrzej Wosko.

Od samih njezinih početka u rad ŽZO aktivnije je uključeno oko 30 obitelji. ŽZO se sastaje jednom mjesečno, zadnji ponedjeljak u mjesecu u 19:30 sati u samostanu, u dvorani sv. Josipa, odnosno u crkvi, ovisno o sadržaju programa pojedinog susreta. U crkvi se održavaju molitveni susreti: sv. Misa, Križni put, klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Ostali susreti se održavaju u dvorani sv. Josipa i na njima se obrađuju različite teme vezane za obiteljski i bračni život, kao i aktualne društvene teme vezane za obitelj i budućnost obitelji. ŽZO je na svojim tribinama ugostila mnoge predavače s temama iz različitih područja, a uvijek na veću korist obitelji: don Anđelka Kaćunka, vlč. Domagoja Matoševića, fra Daria Tokića, OCD, fra Ivana Matića, OFM, zatim č. s. dr. sc. Mariju Pehar kao i osobe iz javnog života koje se zalažu za dobrobit i očuvanje obitelji: dr. Vice John Batarelo, Željka Markić, a u nezaboravnom sjećanju ostalo je gostovanje i svjedočanstvo vjere generala HVO-a Darija Kordića i supruge Venere.
Na susretima ŽZO njeguje agape ozračje. Svaki susret, osim svog radnog, ima i svoj neformalni dio tj. druženje uz poslastice koje pripreme vrijedne ruke članica ŽZO. Agape ima prvenstveno svrhu boljeg upoznavanja i produbljivanja zajedništva kroz neformalan razgovor, razmjenu iskustava, svjedočanstva.

Organizirana su i brojna hodočašća ŽZO u poznata hrvatska Svetišta: 2. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelju na Trsat (2014.), rodno mjesto i mjesto preminuća našeg blaženika Alojzija Viktora Stepinca (Krašić 2015./2016./2017.), Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu povodom Godine sv. Josipa (listopad 2017.), Marijansko svetište u Krasnom, Marijansko svetište Aljmaš (svibanj 2018.), 3. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu (rujan 2018.)…

U poslanju i programu ŽZO zapisana je i suradnja sa ŽZO drugih župa: gostovali su i ugostili članove ŽZO-a iz Župe sv. Luke Evanđelista, Travno te članove ŽZO Župe MB Remetske iz Remeta s kojima je uspostavljana lijepa suradnja te održana zajednička duhovna obnova u listopadu 2019.

Svoje poslanje članovi ŽZO vrše predano i sudjelovanjem u raznim župskim događanjima i aktivnostima: čitanje na Misama, klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom („straža ŽZO“), priprema i sudjelovanje u molitvi Križnog puta, priprema i sudjelovanje u Tijelovskoj procesiji, pomoć u organizaciji proslave župne svetkovine BD MMC, postavljanje božićnih jaslica, prikupljanje i pružanje materijalne i druge potporu potrebitim obiteljima u Župi, logistička potpora mladima iz HDM-a u pripremi Dehonijade i sl.
Članovi ŽZO svjesni su važnosti i snage molitve i u njihove nakane uvijek je uključena i zajednička: molitva za duhovnika, duhovni i brojčani rast ŽZO te rast u svetosti.

Na svetkovinu Svete Obitelji 2017. dolazi i do promjene u vodstvu ŽZO. Dugogodišnji voditeljski par (od osnutka do 2017.) Eda i Marijan Šafarić, koji ostavlja neizbrisiv pečat i sjajan primjer voditelja ŽZO kao male domaće crkve-obitelji odlaze s čelne dužnosti na vlastitu molbu. Aktualno je izabran je novi voditeljski par Marijan i Mirela Vuković koji nastoje aktivno na daljnjem rastu i zajedništvu ŽZO povjeravajući daljnji hod Zajednice djelovanju Duha Svetog, Duha Istine i Ljubavi.