Mladenci, koji se žele crkveno vjenčati, moraju se prijaviti u župni ured do godinu dana unaprijed prije vjenčanja. Prije rezerviranja sale treba dogovoriti vjenčanje u crkvi, jer se može dogoditi da je termin zauzet ili imamo nešto u župi u to vrijeme.

Najčešći termini vjenčanja su subotom u 18 sati ili petkom prije ili poslije redovite večernje sv. mise u župi (toga dana su kolektivne nakane koje su unaprijed upisane)

Zatim dolaze u župni ured sa svojim Krsnim listovima koji ne smiju biti stariji od 6 mjeseci (ako su kršteni izvan župe) i dokumentima iz Matičnog ureda u Dubravi i obavljaju Postupak za ženidbu pred župnikom, te se dogovaraju oko detalja svoga vjenčanja (za sviranje, cvijeće, čitanja, način privole – čitaju sami ili ih se pita itd.)

Obred vjenčanja može biti izvan ili u sklopu sv. mise. Svećenik dočekuje mladence i njihovu pratnju, pozdravi i uvede u slavlje vjenčanja. Poslije svetopisamskih čitanja i prigodne homilije svećenik pita mladence je li slobodno stupaju u brak i jesu li spremni čitav život sačuvati međusobnu ljubav  i vjernost u braku, te s ljubavlju od Boga primiti djecu i odgajati ih po zakonu Krista i njegove Crkve.

Nakon njihove privole, koju javno izražavaju pred svjedocima i crkvenom zajednicom, svećenik blagoslivlje prstenje i njihov brak.