Prikazanje Gospodinovo – Svijećnica

Blagdan Isusova prikazanja u Hramu podsjeća nas da se i mi trebamo prikazati Bogu. Židovski običaj prikazanja djeteta u hramu u Katoličkoj Crkvi sličan je krštenju djeteta. U sakramentu krštenja čovjek se na još dublji način prikazuje Bogu. U krštenju se dijete ne samo prikazuje Bogu, nego se potpuno posvećuje Bogu i postaje Hram Duha Svetoga i od tog trenutka postaje dijete Božje. Sve to na krštenju nismo učinili svjesno i zato je i ovaj blagdan prilika da si to posvijestimo i da se na svjestan način prikažemo i predamo Bogu, da se i na nama vrši njegova sveta volja u našem životu. Isus je često znao citirati Riječi psalma koje govore o Njemu: «Evo dolazim, vršiti volju Tvoju!» I stoga nikada nije tražio da ugodi sebi, nego je vršio Očevu volju u svemu. Sve do svoje posvemašnje žrtve na križu, za naše spasenje.
Svećenici, redovnici i redovnice u punini žive i trebaju živjeti to posvećenje Bogu, koje se je dogodilo već na krštenju. Zato je današnji blagdan i dan Bogu posvećenog života. U svojim molitvama sjetimo se svih onih koji su osjetili Božji poziv da u punini žive ta poziv…
Mi kao vjernici i kao oni koji idemo za Kristom, trebamo slijediti Njegov primjer. Ali čovjek prepušten sam sebi je nemoćan. Uz najbolju volju to ne bismo mogli učiniti samo snagom svoje volje ili odluke. To ćemo moći izvršiti i živjeti samo onda ako budemo sjedinjeni s Kristom koji će nam dati snagu i potrebne milosti za potpuno predanje u Božju volju. To nije lako jer zahtijeva ponekad velike žrtve i prihvaćanje svojega križa. Uz Božju pomoć i mi ćemo to uspjeti ostvariti u svom životu, ako budemo otvoreni Božjoj milosti. Ali to se neće dogoditi odjedamput. Potrebno je puno strpljivosti, ustrajnosti i poniznosti da bismo to mogli ostvariti. U tome nam daju primjer sveci, koji nisu nadnaravna bića, nego ljudi od krvi i mesa, baš kao i mi, ali su ipak uspjeli, zahvaljujući ustrajnosti i predanju Bogu. U tome neka nam bude uzor Blažena Djevica Marija, koja je rekla – neka mi bude po riječi tvojoj.