Velika subota (kratko tumačenje)

Ovaj jedinstveni kršćanski blagdan nas podsjeća na Isusovu smrt i uskrsnuće. U prvom dijelu dana vjernici dolaze u crkvu kako bi molili pred Božjim grobom, a navečer slave Vazmeno bdjenje.

Dan je ispunjen tišinom i molitvom. Isus je umro. Bog je mrtav. Njegov grob je prazan. Cijeli svijet je zaprepašten činjenicom da je ubijen Isus Krist. Nemoćan stoji pred tajnom smrti. Kršćani dolaze pred Božji grob i razmišljaju o Isusovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. U crkvama je izložen prikaz Krista koji leži u grobu, a grob čuvaju mladići obučeni u rimske vojnike. Prigodom dolaska u crkvu, vjernici poljube križ koji ostaje izložen nakon obreda Velikog petka.

Grob je simbol smrti, a prazan grob je simbol uskrsnuća. Tako se na jednom mjestu spajaju smrt i život, ovozemni i vječni život. Ubijen je Čovjek, ali Bog vječno živi. Vjernik razmišlja o smrti ali uvijek u perspektivi života vječnoga i uskrsnuća.

Navečer Crkva slavi svečanu liturgiju Vazmenog bdjenja. Započinje liturgijom svjetla, kada se vjernici okupljaju ispred crkve oko ognja, kojega svećenik blagoslovi. Tim se plamenom upali uskrsna svijeća koja predstavlja samoga Isusa Krista. Svećenik na svijeću stavlja simbole alfe i omege, početno i završno slovo grčkog alfabeta, koji označuju da je Krist naš Početak i Svršetak.

Svećenik ovu svijeću uranja u studenac vode i pjeva hvalospjev toj uskrsnoj svijeći, koja predstavlja Isusa Krista, Uskrsloga, Pobjednika nad grijehom i smrću. Prigodom Službe Riječi vjernici drže zapaljene svijeće, kao oni koji svjesno i budno očekuju povratak našega Gospodina Isusa Krista.

Nakana Vazmenog bdjenja je izlazak iz tame na svjetlo. To svjetlo je Uskrsli Gospodin u noći života. Liturgija Vazmenog bdjenja je mjesto gdje zajednica vjernika slavi živoga Boga i doživljava vjeru u Uskrsloga. Vjeru potvrđuje obnavljanjem svojih krsnih obećanja i susretom s onim koji i nakon smrti, živi!

Velika subota je vrhunac Božje poruke. Dan koji prethodi najvećem kršćanskom blagdanu. Ona je uvod u otajstvo svjetla, uskrsnuća i života. Velika subota poziva na ozbiljnost kršćanskoga života, na razmišljanje o svome životu u svjetlu smrti i uskrsnuća. Poziva na promišljanje, molitvu, šutnju, tišinu, suosjećanje, plač nad sobom i svojim životom.

Grob nas opominje na budućnost koja nas čeka, a njegova praznina govori da ćemo i mi uskrsnuti. Na ovozemaljskom putu uzmimo svjetiljku koja svijetli, obilježimo tijelo znakovima alfe i omege, ispunimo srce Božjom Riječju i blagujmo Tijelo Kristovo. Sve to nam omogućuje ovaj veličanstveni dan.

Velika subota nas poziva da se izdignemo iznad korone i svih razmišljanja o njoj i napunimo snagom vjere za susret s Uskrslim, koji samo što nije došao. Brzo, vrlo brzo naše će crkve zasjati punim svjetlom i u susret će nam doći Uskrsli Gospodin koji nam daje svoje Tijelo i Krv za hranu.

Brate i sestro, pripremi se za taj susret. Strpljivo, kako to i dolikuje kršćanima. Sad je vrijeme gledanja u grob, a već sutra Isus će ti doći u susret.

p. Zvonko Šeremet, SCJ