Tema propovijedi: Ne bojte se!

Isus reče ženama: “Ne bojte se!”

To je uskrsna poruka svima nama: smiriti čovjeka, smiriti njegovo srce, dovesti sve u njemu u red. Svećenici ne mogu to učiniti, ma koliko žrtava prinosili. I njima Isus veli: Ne bojte se! Ne uznemiravajte se! Ne plašite se ljudi!

Ove riječi Uskrsloga djeluju utješno i umirujuće. Gospodin nam ulijeva pouzdanje i sigurnost. Kao da nam poručuje: Vidite, mene su osudili i razapeli, ali ja sam uskrsnuo! Pobijedio sam mržnju, nisam se osvećivao, a sada sam živ! I vi ćete morati podnijeti muku, osudu i mržnju. I vas će razapinjati zato što ste moji. Ali ne osvećujte se ni kad ste jači i nedužni. Znajte, da niste sami. Ja ću vas uzdići k pobjedi uskrsnuća!

Ne bojte se ljudi! Ne bojte se onih koji dušu ne mogu ubiti! Ne bojte se ni za sebe, ni za druge. Molite i bit će vam! Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Ja sam pobijedio svijet!

Strah je ono što čovjeka paralizira. Zabrine se čim se tjelesna temperatura podigne za stupanj ili dva. Uplaši se čim čuje da je umro njegov vršnjak ili susjed. Svi mi volimo živjeti. To nam je Bog upisao u narav. Zato, ako želimo živjeti, moramo nadvladati strah. Ljubav pobjeđuje strah i vjera u Uskrsloga.

Isusove riječi ne znače da nema razloga za strahove. Ne kaže ni da će nestati. Ne kaže ni da će patnja prestati, niti da ćemo na zemlji kao u raju živjeti. Riječima “Ne bojte se”, Isus nam želi reći da će On biti s nama uvijek kad ga zazovemo. Poruka uskrsnuća poziv je na zajedništvo s Bogom. Bog jamči svojom Riječju da nas nikad neće napustiti. Zato nas naši strahovi, ma kakvi bili i odakle dolazili, ne smiju pokolebati i paralizirati.

Život s Uskrslim Gospodinom vodi u slobodu. U toj slobodi i strahovi su prisutni. Ali oni nemaju više nad nama moć, jer smo prepušteni i predani u Božju volju. Bog je naš mir, naše utočište i Pobjednik nad svim strahovima!

Potres, korona, izolacija, narušeni odnosi, neizvjesna budućnost, naši su današnji strahovi. Nikada, baš nikada, ne smijemo pomisliti da su ti strahovi veći od drugih. Za onoga tko vjeruje u Uskrsloga, nema tih strahova koji ga mogu izbaciti iz ravnoteže. Nema tog zla koje može nadvladati dobro u Bogu. Nema te tjeskobe i neizvjesnosti koju Gospodin ne može pobijediti.

Stoga i nama Uskrsli Gospodin danas poručuje: Ne boj se, brate i sestro, pusti me u svoj život i ja ću pobijediti u tebi ono što ti sam ne možeš!

Ovo ne smije biti najgore razdoblje u tvom životu! Ne, ovo treba biti najbolje razdoblje, jer baš sad je prilika da pobijediš sve svoje strahove! Mir tebi!

p. Zvonko Šeremet, SCJ