Tema propovijedi: Baciti mrežu na drugu stranu života

Učenici su ribarili i nisu ulovili ništa. Zašto? Zašto se uopće događa da netko nema uspjeha unatoč silno uloženom trudu? Svaka inicijativa, ako nije praćena Božjom prisutnošću i blagoslovom, ostat će, prije ili kasnije, besplodna.

Videći njihovu nevolju Isus im reče: “Bacite mreže na desnu stranu”. Koja je razlika? Zar nisu pokušavali i lijevo i desno? Ovo je, možda, simboličan govor jer u židovskom mentalitetu desna strana označava blagoslov i napredak. Poslušavši Gospodina uloviše toliko riba da su jedva izvukli mreže.

Noć uzaludnog ribolova ostavila je prazne mreže i prazna srca. A nakon što je preuzeo inicijativu, Isus ih pozva na doručak. Imali su što jesti. Sjedeći za istim stolom s Isusom vratilo im se povjerenje u do tada narušene međuljudske odnose.

Što možemo naučiti iz današnjeg Evanđelja?

Ponekad i naša molitva nalikuje neuspjelom ribolovu. Puno se trudimo, a sve izgleda uzalud. Ne smijemo odustati jer Isus će doći kao i svojim učenicima i ohrabriti nas da ustrajemo i ponovno pokušamo. Samo, treba nešto promijeniti. Nije dovoljno umnažati molitve. Molitvu treba znati mijenjati i oblikovati. Ne nužno vrste molitve, nego način i pristup. Točnije, svoje srce. Jer nabrajanje molitava, bez slušanja Boga, samo je tvrdoglavo nastojanje.

Ponekad i odgoj djece nalikuje neuspjelom ribolovu. Potrebno je baciti mrežu na drugu stranu: mijenjati sebe, metodu, pristup.

Ponekad je odnos prema supružniku nalik neuspjelom ribolovu. Računam li s Bogom i što je desna strana koja mi je potrebna da taj odnos bude bolji?

Ponekad je i svećenički trud nedovoljan pa ne iznenađuje da se i svećenik osjeća kao Isusovi učenici. I on pokušava na ljudski način. Možda radosno, možda i kreativno, ali bez puno uspjeha. Što mu je činiti? Poslušati Gospodina koji mu kaže: Baci mrežu onamo kamo ti ja pokažem!

Svi bismo trebali baciti naše mreže na drugu stranu života! Ne pouzdavati se pretjerano u svoju pamet, sposobnosti i darove. To trebamo činiti prije svakog posla. A osobito onda kad nam ne ide, kad nas obuzme malodušje ili žalost. Ne smijemo odustajati od činjenja dobra. Trebamo poslušati Gospodina koji nam kaže: Dijete moje, baci mrežu na drugu stranu života! Računaj s nebom, misli na moju patnju, uzdaj se u moje milosrđe, pravednost je u potpunosti moguća tek na drugome svijetu.

Zaključimo: uspjeh ne počiva na činjenici da stalno pokušavamo, već da to činimo iz poslušnosti Božjoj Riječi. Ma koliko se trudili, bez Gospodina, sve je premalo, sve je nedovoljno, sve je uzaludno. Stoga, treba se pripremiti na suradnju s Gospodinom. Tek tada i jedino tada, uspjeh je zajamčen.

p. Zvonko Šeremet, SCJ