Tema propovijedi: Uskrsni mir

Uplašenim i uznemirenim učenicima Isus poručuje: “Mir vama!” Ne bojte se! Ja sam! Stvaran i realan Bog, a ne prikaza i plod vaše mašte. Uskrsni Isus nije duh koji plaši ljude. On jest Duh ali u drugoj dimenziji! Bog je Duh koji se materijalizira. Koji je postao Čovjekom, rođenim od žene. Duh koji bijaše na početku stvaranja svijeta. Duh koji smiruje i ispunja mirom i radošću. Isus razbija svaku sumnju, otklanja svaki nemir i strah.

Strah je postojao u učenicima prije nego ga ugledaše. Zato su se osjećali sami i napušteni. Sada se, pak, boje jer im se Isus ukazuje nakon svoje smrti. Ali Uskrsni Gospodin unosi mir koji je odgovor na sve ljudske strahove. Prošle i sadašnje. Taj mir nije od ovoga svijeta. To je mir Onoga koji je pobijedio zlo, nemir i uzročnika zla u svijetu.

To je duboki mir koji trajno ostaje u nama. Kao što je trajna i vječna Njegova ljubav prema nama. Ali strahovi svejedno ostaju, svjedočeći o nezaliječenim ranama, grješnome životu, slaboj vjeri i nedostatku pouzdanja u Gospodina. Tko je u Bogu i mir je Božji u njemu.

Kada Gospodin daje mir želi nam reći: Oprošteni su ti grijesi! Nisi sam! Sa mnom možeš sve! Mir Uskrslog Gospodina puno je dublji od strahova na površini. Strahovi su prisutni, ali oni nam ne oduzimaju snagu i ne zaustavljaju nas. Unutarnji, duboki mir nadjačava neizvjesnost, nestrpljivost, žalost i nevjericu. Dobro je jače od zla. Mir od nemira. Bog od svijeta.

Uskrsni tekstovi nas pozivaju da ne ostanemo na površini. Ne smijem primarno emocijama slušati Božju Riječ. Moramo je pustiti da siđe duboko u najskrovitiji dio duše. Prepustiti se da nas vodi u Duhu. Samo tako moći ćemo osjetiti duboki mir. Površno i nesabrano razmatranje Riječi ne otklanja strahove. Takva molitva tek je izvršena dužnost, ali ne i predanje.

Na Svetoj Misi pružamo mir jedni drugima. To činimo nakon što svećenik potakne vjernike na to. Za vrijeme Mise Bog progovara kroz svećenika. I djeluje. Stoga, kad svećenik pozove na pružanje mira, on to čini u ime Uskrsloga koji svima kaže: “Mir vama!” I to je Njegov uskrsni dar. Ne običan mir kao stanje u kom nema svađe i nemira, nego mir koji se duboko nastanjuje u nama. Poželimo jedni drugima duboki mir! Neka taj mir pobijedi sve naše strahove!

p. Zvonko Šeremet, SCJ