Tema propovijedi: Isus se ukazuje Mariji Magdaleni

Prvi svjedok uskrsnuća bila je sveta Marija Magdalena. Upoznajmo je.

Sveta Marija Magdalena je u Bibliji opisana kao učenica Isusa Krista. Potječe iz mjesta Magdale. Roditelji su joj bili vrlo bogati. Još kao djevojčica ostala je bez oca, a s petnaest godina i bez majke. Bila je neobično lijepa. Griješila je bludno kao javna grješnica. No, nakon što joj je Gospodin oprostio grijehe i nije je osudio, obratila se.

Grad u kojem je griješila bludno izabrala je za mjesto pokore. Javno je griješila, pa je zato odlučila javno činiti pokoru i zadovoljštinu za svoje grijehe. Javno je sablažnjavala druge, pa se javno i kajala. Nije se obazirala na porugu i prjezir mnogih.

Došla je u Šimunovu kuću, kleknula do Isusovih nogu, cjelivala ih, suzama prala, mirisnom masti mazala i kosom otirala. Evanđelje nam ne donosi nijednu njezinu riječ, ali suze pokajnice rekle su sve. Stoga joj je Isus oprostio i otpustio je u miru, jer je odlučila postati velika pokornica. Od tog susreta s Isusom Marija je počela živjeti novim načinom života. Pratila je Isusa u javnim nastupima.

Marija Magdalena bila je uz Isusa u najtežim trenucima Njegova života. Zajedno s Marijom, Isusovom Majkom, bila je pod Isusovim križem na Kalvariji. U društvu anđela ostala je uz Isusov prazan grob. Uskrsli Gospodin njoj se prvoj ukazao i poslao je kao vjesnicu te radosne vijesti svojim učenicima. Vjernički puk uvijek je slavio Mariju Magdalenu kao veliku obraćenicu i njezin dan kao “svetkovinu suza”.

Bila je toliko otvorena Isusu Kristu da ga ni mrtvog nije mogla ostaviti, nego je došla na Njegov grob kako bi tu crpila snagu da raste u slobodi od spona od kojih ju je Gospodin oslobodio. Tu je doživjela čudesan susret s Uskrslim Isusom. U prvi mah nije ga prepoznala, misleći da je vrtlar. No, kada je Isus izgovorio njezino ime, ona ga je prepoznala i sva sretna obujmila mu noge.

Razlog njezine velike ljubavi i privrženosti Isusu bilo je čudo koje joj je Isus učinio. Bila je sapeta sa sedam zlih duhova prije nego ju je Isus oslobodio. Zato možemo shvatiti njezinu zahvalnost kad je već dan nakon subote, rano ujutro, došla pomazati mrtvo Isusovo Tijelo i plakati na Isusovu grobu.

Dvojica Isusovih učenika, Petar i Ivan, dotrčali su na grob, ali nisu vidjeli ništa doli plahtica i ručnika. A Marija je vidjela anđela i susrela se s Uskrslim Gospodinom. Čula je Isusov glas i tako ju je Gospodin uzeo u svoju službu.

Evanđelje nam govori o važnosti svjedočanstva žene u vrijeme kada žene nisu bile poštovane poput muškaraca. Govori nam prvenstveno o ljubavi. Na primjeru Marije Magdalene vidimo da više voli onaj kojemu je više oprošteno. Koji je više od drugih griješio, pa se nakon kajanja, obratio. Gospodin drukčije gleda na čovjeka od ljudi. U tome je Uskrs! Dati priliku i najvećem grješniku. Dopustiti mu da ti se približi. Iskusiti Božju blizinu. Probudimo u sebi, brate i sestro, osjećaj grješnosti, kako bismo i mi iskusili Isusovo čudesno djelovanje u našim srcima. Blagoslovljen vam Uskrs! Dan pobjede nad starim neprijateljem i njegovim demonima. Mir vama!

p. Zvonko Šeremet, SCJ