Tema propovijedi: Prepoznati u biskupima proroke

Reakcije na Isusov govor bile su različite. Jedni su oduševljeno u Njemu prepoznali Proroka, drugi su vidjeli Krista, a treći su mudrovali pitajući se odakle dolazi. Prvi i drugi su maleni koji su u Isusu prepoznali Mesiju. To su ljudi koji su osjetili da ih Isus voli i prihvaća. Nitko nije govorio kao On. Nitko činio čuda kao On.

Treći su bili farizeji – zakonoznanci, koji su se osjećali ugroženi od ovoga Čovjeka koji je bliži Božjoj istini od njih. Oni takve proklinju jer ne mogu podnijeti da netko može više i bolje znati od njih. Uvjereni su da znaju što Zakon propisuje i smatraju svojom obvezom nametati ga drugima.

Kritiziraju Isusa, odbacuju sav Njegov govor. Za njih nema većeg od Mojsija. Isus je opasan jer zavodi narod. Zato ga žele spriječiti u nakani da propovijeda i ozdravlja, da čini čuda i žele mu što prije suditi i osuditi ga. No, Isus se ne da uplašiti, niti ušutkati. On ide do kraja. Na koncu će ga, uistinu, uhititi, osuditi i ubiti. Ali svejedno, Isus će pokrenuti svijet i ništa više neće biti isto kao prije.

U ova vremena trebali bismo biti poput malenih koji u odlukama svojih biskupa vide djelovanje Božje providnosti. Upravo sam razgovarao s jednom vjernicom koja kaže da je od trenutka donošenja odluke naših biskupa pojačana obiteljska molitva. A čini se da će i porasti broj novorođene djece. Doista, mudro je slušati svoje poglavare, ne kritizirati ih, već u poniznosti i poslušnosti prihvatiti njihove odluke. Po toj poslušnosti ćemo se posvetiti, a ne po neposlušnosti. Kome smeta odsustvo Mise u ovo vrijeme? Svima. Ali, na žalost, najviše onima koji misle da su pametniji i od samih biskupa.

Čuo sam govoriti nekoliko osoba kako poslije ove epidemije ništa više neće biti kao prije. Te osobe to naglašavaju kao neku apokalipsu, svjetsku katastrofu. Kao da će se svijet srušiti, velika kriza nastati, zlo nadvladati. Mogu razumjeti da tako razmišljaju nevjernici. Ali vjernici?

Želim vjerovati u nešto posve drugo. Zvijezda filma Pasija koji je glumio Isusa, Jim Caviezel najavio je svoj budući film Uskrsnuće. Taj film će progovoriti o najvećem superjunaku od postanka svijeta, Isusu Kristu. Poruka filma je da je Bog Svemoguć, najveći i jedini vladar ovoga svijeta. Kada, dakle, mislimo na budućnost, mislimo na Onoga koji sve drži u svojim rukama. Mislimo na Isusa Krista, a ne na viruse i epidemije.

Vratite se čitanju Biblije, vratite se molitvi, sakramentalnom životu, budite poslušni crkvenim poglavarima i slavite superjunaka Isusa Krista. I budite strpljivi. Ne morate imati sve u svakom trenutku. Kad sve prođe, više cijenite ono što vam je privremeno oduzeto. Ne budite poput farizeja kojima je Mojsije veći od Isusa. I ne budite papskiji od pape. Prepoznajte u biskupima proroke.

p. Zvonko Šeremet, SCJ