Tema propovijedi: Emaus

Tajanstveni suputnik pridružuje se učenicima na putu u Emaus. Isto tako, tajanstveno odlazi od njih. Tajanstveni dolazak, tajanstveni odlazak. Odnos prema neznancu moguće je shvatiti samo vjerom. Vjera se u učenicima budi kad im Isus tumači Pisma i lomi kruh.

Sveta Misa se sastoji od dva dijela: Službe Riječi (čitanja) i Euharistije (blagovanja). Sveta Misa je mjesto susreta sa živim Bogom. Mjesto gdje nas Bog pohađa i razveseljuje naša srca Riječju, Tijelom i Krvlju svojom.

Znakovito je da učenici dok su bili na putu još nisu bili prepoznali Isusa. Bila je to njihova korizma, njihov put obraćenja i sazrijevanja. Od žalosnih i neutješnih učenika postadoše hrabri svjedoci i navjestitelji Radosne vijesti: Isus je živ!

Eto, upravo to bi se trebalo dogoditi u našim srcima svaki put kad osjetimo žalost, prazninu ili besmisao života.

Istinski susret s Bogom radikalno mijenja čovjeka. To nije pitanje trenutka, stanje trenutnih osjećaja ili razmišljanja, nego je to tako radikalna promjena, nakon koje više ništa neće biti isto.

Slične riječi slušamo i danas u našoj korizmi. Kažu: nakon korone više ništa neće biti isto! Ako se pod tim podrazumijevaju rigorozne mjere, pojačane kontrole i nadziranje ljudi, koje bi vodile uskraćivanju ljudskih sloboda, ne piše nam se dobro.

Imam pravo misliti da nisu od Boga odredbe kojima se omogućuje rad trgovačkih centara, tržnica i pekarnica, a istovremeno se zatvaraju crkve. Nije to pravedno, ni po Božjem, ni po ljudskom zakonu. I pitam se: Jel to, uistinu, netko namjerno priječi vjernicima da dožive iskustvo Emausa u svojim crkvama? Ako novac nije prljav, ako se kruh nesmetano prodaje, ako kupujemo po trgovinama, zašto nam se uskraćuje Euharistija, pa makar je mi svećenici dijelili i u rukavicama?

I koju mi to struku trebamo slušati, ako 10 znanstvenika ima 15 različitih mišljenja? Zašto se guše, ušutkuju i onemogućuju u svom djelovanju oni znanstvenici koji misle drukčije od Svjetske zdravstvene organizacije, ne jednom uhvaćene u nedopuštenim radnjama? Zašto su jedni znanstvenici tako bahati prema drugim znanstvenicima? Zašto nastupaju s pozicija moći? Čiji su to igrači?

A što ako je i naše biskupe netko s pozicija moći prisilio na ovakve mjere?

Kako god. Svima želim da nam se otvore oči i da se ne bojimo: ni virusa, ni ljudi. Neka nas osobna i zajednička molitva u obitelji tako ojača da ne malakšemo u vjeri i da se ne prepustimo crnim mislima. Jer gdje je korizma, ondje je i Uskrs! Samo hrabro, dragi moji! Bog je pobijedio svijet, pa će i ove viruse i privremene upravitelje svijeta.

p. Zvonko Šeremet, SCJ