Tema propovijedi: Blagovijest

Upoznajmo sadržaj današnje svetkovine.

Blagovijest je blagdan Utjelovljenja Sina Božjega, slavlje otajstva utjelovljenje Božje Riječi s kojim počinje naše spasenje. Marija iz Nazareta prva je primila poruku spasenja i prva joj je vjerom odgovorila. Marija je zora spasenja preko koje nam sviće Dan Otkupljenja i Spasenja.

Već je prorok Izaija progovorio o Mesiji koji će postati Emanuel – s nama Bog jer će se roditi od Djevice (usp. Iz 7, 14). U Mariji se to dogodilo na neslućen način koji nadilazi sve što bi čovjek mogao i zamisliti. Sam će se Bog nastaniti u njoj, postati Čovjekom da nas kroz muku i smrt povede u svoje uskrsnuće. Njega je Marija u neoskrvnjenom krilu nosila da se ispune proroštva. U tim proroštvima rađa se velika nada koju će proroci pojačati novim objavama, a psalmi opjevati.

Što je prorok Izaija nagovijestio, to se danas dogodilo. Sve se to ispunilo u Isusu Kristu po Djevici Mariji. U tom jedinstvenom činu otkriva nam se veliko otajstvo: Sin Božji daruje se ljudima i donosi im spasenje. U središtu događaja stoji jedna žena, koja je odvijeka odabrana da bude prva suradnica Božjeg plana spasenja. Ona je Djevica, potomak kraljevske Davidove loze. Ime joj je Mirjam – Marija, a potječe iz neznatnog gradića Nazareta u Galileji.

Anđeo je pozdravlja riječima: “Raduj se, milosti puna! Gospodin je s tobom!” To su uzvišene riječi koje ulijevaju strahopoštovanje. Nikada anđeo nije čovjeka nazvao tim riječima. U tim riječima Marija je Bezgrješna, od Boga izabrana, predodređena Majka Spasiteljeva. Ona je izabrani član ljudskoga roda, majka Emanuela i naša Majka. Svijet je dobio Majku i Spasitelja. Odsada će Bog zauvijek biti zajedno s čovječanstvom. Postao je Čovjekom da nas spasi od zla i grijeha tako što mu je darovao svoga Sina za Otkupitelja.

Marija je našla milost u Boga jer je malena, skromna i siromašna. Zbog svoje vjere i poniznosti izabrana je biti početak novog spašenog naroda. Ona je Majka Mesije koji će svijetu donijeti mir i radost, svjetlo i život. U najsvečanijem trenutku svjetske povijesti čovječanstva i svijeta Marija se predstavlja kao službenica Gospodnja. Njezin svjesni i odgovorni pristanak čin je velike ljubavi i predanja Bogu, čin poslušnosti i istinske vjere.

Primjena na život. Što nam poručuje današnja svetkovina?

Božja Objava je završena. Sve važno što trebamo znati sadržano je u Svetom Pismu. Vrhunac Objave nalazi se u Isusovu dolasku na svijet, Njegovoj smrti i uskrsnuću. Blagovijest je početak novih vremena. Ne zaboravimo to. Zato s radošću i vjerom idimo naprijed. Ne čekajmo drugog Mesiju! Ne čekajmo nova proročanstva i objave! Ne čekajmo što će reći znanost. Ne očekujmo od ljudi bolji život. Ne plašimo se budućnosti. Ne zazivajmo nesreće, kataklizme, ne prepuštajmo se strahovima.
Svojim Utjelovljenjem, svojim dolaskom na svijet, Bog poručuje: Ne boj se, čovječe! Predvidio sam sve potrese, sve epidemije i sve prirodne katastrofe. Najavio sam ih u Bibliji. A ti znaj, da te neću ostaviti. Samo mi se predaj i surađuj sa mnom poput Marije! I tvoja vjera će te učiniti sposobnim da iz svake situacije iziđeš kao pobjednik. Ne boj se za sebe ako si zdrav. Zahvaljuj Bogu na tome. Što bi da si nastradao u potresu ili se razbolio? Moli za bolesne. Pomozi nemoćnima. Zašto strah? Zar ne vjeruješ da sam tu i kad se događa zlo?

p. Zvonko Šeremet, SCJ