Tema propovijedi: Sin tvoj živi!

Današnje Evanđelje nam donosi izvješće o vjeri kraljevskog službenika, rimskog časnika, kojemu se sin nasmrt razbolio. Premda je stranac, poganin, on vjeruje u Isusovu iscjeliteljsku moć. Isus nastupa u svojoj slavi kao božanski Liječnik. Liječi snagom svoga Duha. Ipak, za izlječenje je potrebna čovjekova vjera.

Evanđelje nas uči da treba povjerovati Isusu. Njegovoj riječi. To je jedino potrebno. Isus ne poduzima ništa drugo. On ozdravlja riječju. I premda ništa drugo časnik nije ni vidio, ni znao, nikakvu drugu potvrdu ili dokaz nije dobio, on je povjerovao Isusovoj riječi. Udaljio se vjerujući da će se rečeno ostvariti.

Nije lako povjerovati samoj Božjoj riječi. Čovjek obično traži razumska objašnjenja, znanstvene dokaze ili neku drugu sigurnost kako bi našao utjehu u bolesti. Ali vjera nadilazi sve to.

Izlječenje ne dolazi odozdol. Od čovjeka. Čak i kad je u pitanju medicinsko liječenje. Zato svoje pouzdanje, prije svega, treba upraviti Bogu. Ako Bog zašuti i ako se zdravlje ne poboljša, ne znači da nas Bog ne čuje, da je nemoćan ili nemilosrdan.

Bog djeluje preko molitve, ali i preko liječnika. Služi se njihovim znanjem i vještinom.

Najgora smrt je, pak, ona kad se pouzdajemo isključivo u čovjeka. Kršćanin se, stoga, treba najprije pouzdati u Boga, u molitvu, u Euharistiju. Tu je Bog najmoćniji. Samo On može reći: Tvoj muž, tvoja žena i tvoj sin su živi!

Sada, kada nema Mise, imamo izložen Presveti Sakrament u crkvi. Dođimo i poklonimo se Bogu živome! Otvorimo mu svoje srce i prikažimo svoj život. Molimo da se i na nama ispune riječi Pisma: “Sin tvoj živi!”

Kada dođeš pred Isusa, razmisli o ovim Njegovim riječima, koje imaju moć iscijeliti tvoje tijelo i dušu:

1. “Bogu je sve moguće”! (Ili: Bogu ništa nije nemoguće!)
2. “Obrati se i vjeruj Evanđelju”! (Božjoj Riječi)
3. “Ja sam s vama sve do svršetka svijeta”!

Vjeruješ li u snagu vjere iz Biblije?
Vjeruješ li u snagu Euharistije?

Kad osjetiš da si ti ili netko tvoj ozdravio, našao mir, osjetio snagu vjere, ne šuti, već idi i reci svijetu što ti je Gospodin učinio! Navijesti svijetu ljubav Srca Isusova! Bog nas voli, ne ostavlja nezaštićene, ne zaboravlja svoja obećanja i nije tvrd na naše molbe. Samo ustraj i Bog će pokazati svoju slavu! Slušaj Riječ i živjet ćeš!

p. Zvonko Šeremet, SCJ