Tema propovijedi: Isus iritira farizeje

Isus i farizeji polemiziraju. Točnije, Isusov ih govor sve više iritira. Zato ga smatraju ludim, opsjednutim i dostojnim pogubljenja. Htjedoše ga ubiti, ali još nije bio došao Njegov čas.

U hrvatskom rječniku pronalazimo višeznačno značenje riječi iritiranje. Evo, što sve ono može značiti: ići nekome na živce, izazivati nelagodu svojim govorom i prisutnošću, frustrirati, uznemiriti, uzrujati, peckati, razbjesnjeti, izludjeti, zaprepastiti.

Farizeji ga teško prihvaćaju i ne znaju što bi s Njim. Nikako se ne uklapa u njihov način življenja. Ponaša se suprotno od onoga što očekuju. Govori tako da iritira svaka Njegova riječ. Dakle, Isus se treba mijenjati. Previše ih je živcirao da bi se tek tako od Njega distancirali ili ga ignorirali. Naprosto, ne mogu: ovo je prevršilo svaku mjeru.

Uistinu, teško je biti ateist. Jer ateist je ravnodušan prema postojanju Boga. Ne zanima se za Njega i ne razmišlja o Njemu. Ali, tko je ateist? Njih je jako, jako malo…

Puno je više farizeja, koje Isus, na ovaj ili onaj način, dotiče. I svatko stvara vlastitu sliku Boga, koja nikada nije potpuna, cjelovita.

Često nastaju pukotine u našoj spoznaji Boga. Vrlo malo znamo o Njemu. Ne proširujemo znanje. Premalo i loše molimo. Sjetimo ga se tek u nevolji. Naravno da to nije ni dobro, ni dovoljno.

To su samo neki od razloga zašto se i mi, poput farizeja, srdimo na Boga, zašto nas iritiraju Njegove riječi, zašto se prepiremo s Njim i zašto nas Njegov govor uznemiruje, umjesto da smiruje.

Koje li kontradikcije! Kažemo da vjerujemo u Boga, a ne mislimo na Njega. Da ga volimo, a prepiremo se s Njim. Da nam je sve na svijetu, a uznemiruje nas i iritira.

Treba li se Bog mijenjati? Trebamo li ga mi mijenjati? Trebamo li ga ispravljati i prilagođavati sebi ili tražiti druge bogove?

Isus na to odgovara u današnjem Evanđelju: “Prije nego li Abraham posta, Ja jesam!” To će reći: Ja sam stariji od tebe. Ja sam te stvorio, a ne ti mene. Tko si ti, crviću, da mi se suprotstavljaš, da mi namećeš svoju volju, a odbacuješ moju?

Zar to ne znamo? Zar doista mislimo da znamo bolje od Boga: što je ljubav, a što grijeh, što pravednost, a što milosrđe? Tko je Početak i Svršetak?

Brate i sestro, uđi u molitvu i upitaj se: Jel te iritira ovaj Isus? Jel ga želiš mijenjati i prilagođavati sebi? Izokretati značenje Njegovih riječi? Ili ih prihvaćaš u vjeri koja zna slušati i učiti?

p. Zvonko Šeremet, SCJ